Dobrý den, Afriko! : expedice Lambaréné - Bárta, Petr, 1942- (Středočeské nakladatel. a knihkupectví, 1971)
Poutavě psaná reportáž z cesty osmi pražských vysokoškoláků, kteří získali pro nemocnici dr. Alberta Schweitzera v Lambaréné v africkém státě Gabun léčiva, zdravotnický a jiný materiál a dopravovali tento dar československé mládeže r. 1968 v rušné a mnohdy dramaticky vyhrocené cestě speciálně upraveným vozem Tatra 138 VN na cestě dlouhé 36 000 km (mimo cestu po moři) 18 evropskými a africkými zeměmi, přičemž předání daru se uskutečnilo pro nepřízeň gabunských úřadů na palubě francouzské lodi.