Ruská konkubína - Furnivall, Kate (BB/art s.r.o., 2009)
Neodmyslitelnými kulisami válkou zmítané Číny na sklonku 20. let minulého století jsou kromě ostrého střetu chudoby a bohatství mocných také mnohé hrozby: opiová smrt, organizované zločinecké skupiny, únosy i mučení obestřené rouškou špinavé politiky, vyděračství a korupce. Na okraji nelítostné společnosti Mezinárodní kolonie v Jün-čou (Tiencinu) nedaleko Pekingu živoří dvě běloruské exulantky, šestnáctiletá Lydie Ivanovová a její matka Valentina. Každá z nich se pokouší přežít po svém.