Učíme děti zpívat : hlasová výchova pomocí her pro děti od 5 do 11 let - Tichá, Alena, 1951- (Portál, 2009)
Děti mívají málo příležitostí ke zpívání a často ani neumějí správně používat svůj hlas. Neúspěchy je pak mnohdy od zpěvu odradí na celý život. Autorka na základě hlubokých znalostí a zkušeností s dětmi připravila cvičení a hry, které vedou i tzv. nezpěváky k čistému zpěvu. Děti se učí být citlivější a vnímavější ke svým tělesným a sluchovým prožitkům, učí se být ohleduplní ke svému hlasu. Motivace blízké jejich světu povzbuzují zaujetí dětí hrát si se svým hlasem a objevovat jeho možnosti. Hrou procvičují dovednosti potřebné ke zpěvu, jako je správné dýchání, uvolnění, koordinace a posílení potřebných svalů, probuzení hlavového rejstříku, rezonance hlasu. V komunikačních hrách zlepšují sluchovou pozornost, hudební představivost a čistotu intonace. Hrají si společně s výškou tónu, s rytmem a při tom si upevňují správné hudební představy nutné k čistému zpěvu. Pozornost je věnována i náležité výslovnosti v mluvě i při zpěvu. Vybrané písně jsou uspořádány podle dovedností procvičených v hrách a zábavných činnostech.