Arcibiskupova smrt - Češka, Stanislav, 1955- (Původní česká detektivka, 2013)
Bývalý kapitán brněnské kriminálky a současný soukromý detektiv Berka je na srazu spolužáků požádán svým kamarádem o pomoc. Profesor Černý, uznávaný archelolog, odborník na historii Velké Moravy, má pro něj zvláštní případ. Jeden z brigádníků na vykopávkách náhle zmizel a profesorovi se zdá, že zřejmě dotyčný zcizil i vzácný artefakt. Neví však jaký a jestli vůbec. S těmito nepříliš přesnými indiciemi začíná vyšetřování na konci kterého jsou dva mrtví, vysokými politickými kruhy chráněný zločinec a nález vzácné Gorazdovy kroniky