Vášně mysli : román o životě Sigmunda Freuda - Stone, Irving (Jota, 2010)
Mohutná románová freska, dokončená roku 1971 a rozprostřená na téměř tisícistránkové ploše, zachycuje osudy Sigmunda Freuda zhruba od jeho šestadvaceti let, kdy je plně zaneprázdněn výzkumem fyziologie na vídeňském institutu. Kromě této činnosti se však Freud v této době seznámí také se svou osudovou partnerkou Marthou Bernaysovou, s níž naváže oboustranně hluboký citový vztah, proměněný v harmonické manželství, během něhož se narodí šest dětí. Stone detailně sleduje další Freudovu dráhu, v níž se postupně stává asistentem vídeňské všeobecné nemocnice, poté zakládá vlastní neurologickou praxi a postupně (přes elektroléčbu a hypnózu) se začíná přibližovat ke své revoluční teorii lidské osobnosti, známé pod pojmem psychoanalýza. Autor charakterizuje Freuda nejen jako převratného analytika lidské mysli, ale i jako filozofa a umělce, který pronikl k neprozkoumaným oblastem lidské duše a pokusil se odhalit jejich temná místa i to, co se v nich úzkostlivě skrývá. Navíc dokáže zachytit historické souvislosti i s jedinečnou vídeňskou atmosférou, Freudovo rodinné zázemí, jeho přátele a spolupracovníky. V neposlední řadě se soustředí i na detailní vylíčení lékařských případů, které se staly mezníky ve Freudově kariéře