Noc nad Reykjavíkem - Arnaldur Indridason, 1961- (Severská krimi, 2016)
Reykjavícké noci mohou být neslýchaně světlé a krásné, ale právě tak neslýchaně temné a děsivé.Mladý Erlendur Sveinsson je u policie nováčkem a jako pochůzkář slouží v ulicích Reykjavíku. Snaha zjistit pravdu, ho dovede k vyřešení jeho prvního případu.Během jednoho víkendu je v rašelinové tůňce na okraji města nalezen utopený bezdomovec. Stejnou noc zmizí beze stopy i mladá žena. Je to snad pocit dávné viny, který nutí Erlendura, aby zjistil o mrtvém co nejvíc, nebo jen vědomí, že byl na místě činu jako první? Případ mu nedopřává klidu, a tak začne pátrat na vlastní pěst. V té chvíli ještě netuší, jak moc jsou oba případy propojené. Že se té obyčejné letní noci propletly životy zoufalého muže a nevěrné ženy, po které se slehla zem