Obrazy ze života M. - Žuchová, Svetlana, 1976- (Motto, 2016)
Životní příběh hlavní hrdinky Marisie, která se po smrti matky rozhodla vrátit z Vídně na Slovensko a pracuje jako zdravotní sestra. Každodenní banální život se střídá s výjimečnými událostmi, hrdinka vzpomíná na matku, na svého partnera a obtížnou integraci do jeho rodiny, na příčiny rozpadu jejich vztahu, a nevyhýbá se ani palčivým otázkám, které řeší v zaměstnání. Setkává se i s nevlastním bratrem, o jehož existenci neměla ani tušení. A protože je velmi racionální, neustále "rozumně" vysvětluje všechno, co ji potká