Vizita - Branald, Adolf, 1910- (Čs. spis., 1967)
Román z nemocničního prostředí, o němž autor prozrazuje, že průpravou k němu byla jeho předchozí kniha "Ztráty a nálezy" (kniha, která kromě jiných reportáží přináší i reportáž z ústavu pro léčbu tuberkulózy) a že "s lidskou duší dějí se navzdory všemu pokroku stále ještě obdobné změny jako s tělem" a že "jde tedy o každou příležitost, jak dostat do krve alespoň kapku živé plazmy zvané láska". Román je rozdělen do oddílů Anamnéza, Diagnóza. Terapie.