Songaré - Pařízek, Ladislav Mikeš (Klub mladých čtenářů, 1974)
Román o dospívání, odvaze a statečnosti, jehož hrdinou je třináctiletý chlapec, se odvíjí v Guineji v rušné době po roce 1958, kdy země získala samostatnost. Songaré a několik vesnických chlapců dokazují svou odvahu netradičně v souboji s pověrami šířenými kouzelníky a současně odhalí i spiklence, kteří se pokoušejí zorganizovat v zemi politický zvrat.