Ratolest a vavřín - Čapek, Karel, 1890-1938 (Melantrich, 1970)
Z rozměrného Čapkova novinářského odkazu byly vybrány (a v novém vydání doplněny o další medailónky) ty krátké portréty našich i světových kulturních i vědeckých osobností, které se týkají hlavně jejich stránky lidské, člověčí. Proto sem byly vřazeny i některé sloupky o lidech veřejnosti neznámých, v nichž autor nalezl prosté i svérázné životní projevy. Ačkoliv Čapek věnčí svým mistrně výstižným pochopením i osoby minulých časů, převahu tu mají jeho současníci, byť z různých generačních vrstev. Vedle nekrologů jsou jubilejní vzpomínky a příležitostné črty (o setkáních v evropských městech a v Praze).