Královna Margot - Dumas, Alexandre (Omnia, 1976)
Jednou z ústředních postav románu z doby občanských válek ve Francii v letech 1572-1574 je Kateřina Medicejská, která zápasí o zachování trůnu pro rod Valois. Prosazuje sňatek mezi dcerou Margot a Jindřichem Navarrským. Stojí v pozadí bartolomějské noci a r. 1574 dosahuje, že po smrti Karla IX. nastupuje na trůn Jindřich III. Historický rámec je naplněn rušným dějem, dvorskými milostnými pletichami, dobrodružstvími a souboji, evokujícími atmosféru renesanční Francie.