V ruce samopal : Kronika pohraničního útvaru SNB [Sbor národní bezpečnosti] 1946-1949 - Janeček, Václav (Fakta a svědectví, 1972)
Poutavá, dramaticky pojatá románová kronika spisovatelské dvojice, z níž V. Janeček, někdejší důstojník PS, příběhy prožil a napsal a R. Kalčík uměleckým perem dotvořil. Román, který předchází události Krále Šumavy, zachycuje v souvislosti s odsunem Němců, dosídlováním pohraničí, událostmi kolem února 1948 osudy pohraničníků, kterým je v této rušné době svěřen úkol ochrany státní hranice v prostoru vesničky Lesov.