Skláři - Klostermann, Karel, 1848-1923 (Práce, 1971)
Hlavními postavami prózy jsou příslušníci dvou sklářských podnikatelských rodin, z nichž jedna je původu francouzského (Chabléovi) a druhá českého (Haslingerovi). V jejich životech je výrazně exponována sentimentalita a osudovost, nicméně román, dopsaný r. 1897 je současně i obrazem sociálních poměrů na Šumavě, i když nijak všestranným.