Rozhovor s kamenem - Kubátová, Marie, 1922- (Malá žatva, 1982)
Novela zobrazuje příběh studenta mineralogie a o pět let starší právničky, kteří dočasně pracují na Správě krkonošského národního parku, nahlížejí do svých soukromých osudů a seznamují se s krásnou, avšak civilizačním procesem narušenou přírodou.