Kouzelný vrch - Mann, Thomas (Klub čtenářů, 1975)
K stému výročí autorova narození vychází jeho rozsáhlý román, odvíjející se v alpském sanatoriu v době před první světovou válkou. Jde o dílo, v němž se formou permanentní kontroverze, v slovních soubojích protagonistů - a to na jedné straně mladého německého inženýra a na straně druhé jednak stoupence liberální demokracie a jednak jeho protihráče fašistického demagoga, jezuity - uskutečňuje světonázorová diskuse o zániku staré společnosti a současně probíhá i morální a duchovní příprava na lepší budoucnost.