Romance o Závišovi ; Petr Kajícník ; Barbar Vok : Trilogie pětilisté růže - Mařánek, Jiří (Slunovrat, 1970)
První souborné vydání rožmberské trilogie, příběhů o třech Rožmbercích různých dob, jejichž společným rysem byla touha po moci a sen o koruně. V románě Romance o Závišovi líčí autor výraznou životní křivku vzestupu a pádu Záviše z Falkenštejna. Román Petr Kajícník zachycuje Petra z Rožmberka z doby Jana Lucemburského a román Barbar Vok portrétuje bujného vyznavače života a svobody, rudolfinského velmože Petra Voka z Rožmberka, "frejíře", pijana, rebelanta, jemuž byl život směsicí krásy i ošklivosti, směsicí ušlechtilých snah i vášní.