Adriena aneb Život paní de La Fayette - Maurois, André (Knihy Srdce, 1980)
Románová biografie manželky francouzského politika La Fayetta - aktivního účastníka Velké francouzské revoluce a boje USA za nezávislost - rozvíjí v rozmezí let 1774-1807 příběh ženy, která v krizových situacích měnící se francouzské společnosti i světového dění projevila velkou odvahu.