Krvavý román - Váchal, Josef (Odeon, 1970)
Reprezentativní edice knihy, v jejímž prvním vydání v tiráži čteme: "Tento román, satirický a groteskní dokončen byl v říjnu, v roku 1924. Tutu knihu, s 11 starými a 68 původními dřevoryty, vysázel bez rukopisu, vytiskl během osmiset hodin a vydal v 17 exemplářích Josef Váchal, dřevorytec ..." Autorem knihy je tedy mnohostranný umělec, "spisovatel a básník, malíř, řezbář a především grafik a typograf, " Kniha představuje řadu fantasmagorických krváků, v nichž se prolínají hrůzostrašné povídky s pasážemi satirickými, groteskními a s invektivami na adresu různých uměleckých směrů i jednotlivých umělců. Jde o obhajobu literárního braku druhé poloviny 19. století a zároveň o jeho humornou travestii.