Polní cestou - Sládek, Josef Václav (Klub přátel poesie, 1972)
Výbor z díla J.V. Sládka je průřezem jeho původní básnické tvorby kromě sbírek veršů pro děti, doplněným literárněhistorickou montáží z jeho korespondence a z úryvků kritických projevů i ze vzpomínek jeho přátel. Básnické texty byly převážně převzaty ze Spisů básnických J.V. Sládka, uspořádaných autorem a vydaných nakladatelstvím J. Otty v roce 1907. Doplněn gramofonovou deskou s recitacemi řady básní, představuje výbor reprezentativně výrazného básníka prosté písňové formy, lyrické symbolizace a výrazové zkratky.