Čas žít, čas umírat - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Klub čtenářů, 1980)
Román z druhé světové války s protifašistickou a protimilitaristickou tematikou zachycuje německého vojáka na východní frontě, kde je svědkem nacistických zvěrstev proti civilnímu obyvatelstvu, v zázemí o dovolené, kde prožívá bombardování, ale kde pod dojmem lásky nabývá schopnost znovu žít, a opět na frontě, kde umírá.