Morfologie dětské knihy - Kabele, Jiří (Albatros, 1981)
Soubor statí v němž autoři pomocí statistického zpracování rozlišujících rysů jazyka, obsahu, výtvarné stránky a sociálně podmíněných rozlišujících rysů více jak tří set zkoumaných dětských knih vytvářejí takovou metodu popisuknihy, která dovoluje určovat její vhodnost pro určitou věkovou kategorii dětských čtenařů.