Hrdina Nik : Junácké příběhy z doby Sámovy - Štorch, Eduard, 1878-1956 (Štorch, Eduard: Knihy pro děti a mládež, 1975)
Hrdinou vyprávění je mladý Nik, statečný náčelník lesních chlapců, který pod Sámovým vedením bojuje proti utlačovatelům.