Ivan Olbracht ve fotografii (Českoslovenští spisovatelé ve fotografii, 1952)
První svazek nově zahajované edice je příspěvkem k poznání lidské osobnosti průkopníka českého socialistického umění, národního umělce Ivana Olbrachta. Soukromý život (rodiště, rodiče, dětství a mládí, vlastní rodina), začátky literární a politické (první práce, redaktorství Dělnických listů ve Vídni, přátelé, literáti a soudruzi), v řadách Komunistické strany (redaktorem Rudého práva, ve vězeních předmnichovské republiky), autor Anny proletářky a Nikoly Šuhaje loupežníka (divadelní a filmové zpracování, snímky z pobytu I.O. na zakarpatské Ukrajině), národní umělec a význačný kulturní pracovník lidově demokratické republiky (I.O. s presidentem Gottwaldem a význačnými představiteli našeho politického a kulturního života) - tak by se mohly jmenovat jednotlivé cykly, doprovázené též citáty z Olbrachtova díla. Kniha doplňuje Olbrachtovo umělecké dílo a přibližuje Olbrachta člověka čtenářům a znalcům jeho tvorby.