Staré pověsti české - Jirásek, Alois (Slunovrat, 1981)
Beletristicky zpracované nejznámější české pověsti ze starých kronik, které na příbězích z předdějinného i dějinného vývoje národa oživují heroismus národní slávy a tlumočí národně povzbudivá proroctví.